Beelddenkers

Ik heb 35 jaar lang in het basisonderwijs gewerkt en daar heb ik ervaren dat een grote groep ondergewaardeerde leerlingen een bijzondere gave heeft: het zijn beelddenkers! Zij denken niet in woorden, maar in beelden. Daarom wordt het lesmateriaal niet begrepen en onthouden. Vaak hebben kinderen die beelddenken een leerachterstand of denkt men aan dyslexie. Bijles helpt niet of nauwelijks omdat er dan nog meer schoolwerk op ‘foute’ wijze wordt aangeboden. 

Lesstof beter laten aansluiten op beelddenkers:

De leermethodes in het reguliere onderwijs sluiten niet aan bij alle denkwijzen. Logisch, want de meerderheid van de mensen (±95%) leert auditief digitaal (via het gehoor). Slechts een kleine groep leert visueel. Tijdens de opleiding tot coach beelddenken, ‘Ik leer anders' heb ik geleerd de lesstof te vertalen naar beelden. Hiermee krijgt de beelddenker grip op het opslaan, verwerken en onthouden van de aangeboden lesstof. 
Direct resultaat. Doordat we de lesstof op de juiste manier aanbieden aan de leerling, kan hij of zij direct vertellen of deze leermethode werkt. Dus geen eindeloos traject zonder resultaat!

Iedereen gebruikt het zelfde informatieproces: 
•    opnemen
•    verwerken
•    opslaan/onthouden
•    gebruiken

Per persoon verschilt de voorkeur van het opnemen, verwerken en onthouden van de informatie (informatiesysteem):
•    horen (auditief)
•    voelen (kinetisch)
•    denken (auditief digitaal)
•    zien (visueel = beelddenken) 


Denk aan het woord stoel. Wat zie je?
Zie je de letters S-T-O-E-L (auditief digitaal)
of zie je een plaatje van een stoel? (visueel).
Zie je een plaatje? Lees dan vooral verder! 

Woorddenken – beelddenken:


Denk eens aan het woord ‘HUIS’. Velen zien dan de letters H-U-I-S in hun gedachte. Anderen zien echt een plaatje van een huis. Compleet met schoorsteen en rookwolkjes. Mensen die beelddenken moeten het beeld vervolgens omzetten naar taal. Dit kost tijd. Op school heb je dus meer tijd nodig om een dictee of proefwerk te maken. Ook kunnen beelden de aandacht afleiden omdat ze een eigen leven gaan leiden. Uit het huis komt een mannetje dat zijn hond uit gaat laten…. enz.
 
Stukje Beelddenkers3.jpgEen woord, meerdere betekenissen:


Op jonge leeftijd is het moeilijk te begrijpen dat er verschillende beelden bij hetzelfde woord horen. Ook andersom. “Dit is een meeuw.” “Nee, mama, het is een vogel!”
Nieuwe informatie moet aansluiten bij de informatie in het geheugen. Of je moet bewust een nieuw vakje aan maken in het hoofd.
 
De meeste woorden kun je visualiseren: hond, huis, lopen enz. Het gelezen woord kan worden omgezet in een beeld. Dit kost tijd. Wanneer een beelddenker schrijft, moeten alle beelden worden omgezet in taal. Een            examen neemt dus meer tijd in beslag.
 
Beelddenken en “Lege” woorden:

Bij een aantal woorden kan je geen beeld oproepen: geen, niet, de, het, een, omdat, die, dat, hulpwerkwoorden, enz. Een beelddenker onthoudt beelden. Dus hoe moet je een woordplaatje beelddenkers.pngonthouden als er geen beeld bij hoort?! Deze woorden zeggen je niks en tijdens het lezen sla je deze woorden waarschijnlijk over. Begrijpend lezen is dan ook een probleem. Zeker bij vragen op het examen als: Waar slaat het woord ‘omdat’ op. Tijdens de training ‘Ik leer anders’ slaan we al deze woordjes op als plaatjes. Lezen gaat daarna een stuk makkelijker!
 

Beelddenken is de wereld beleven!

Dit is een primair denkproces.
Jonge kinderen worden geboren met een dominante rechter hersenhelft. Zij maken geen gebruik van taal. Door het bewegen van de armen en benen verkennen zij de ruimte om zich heen. Met klanken (huilen) maken zij duidelijk dat ze iets willen. Alles is gericht op het direct vervullen van een behoefte. Beelddenken is de wereld beleven met je rechter hersenhelft.


Woorddenken is de wereld beredeneren!

Dit is een secundair denkproces. Dan leert een kind praten en in woorden denken. Dit omslagpunt ligt rond het derde/vierde levensjaar. Taal gaat overheersen en het kind gaat de wereld ‘beredeneren’. Woorddenken is de wereld beredeneren met je linker hersenhelft.
Een kleine groep mensen (5%?) blijft in beelden denken. De rechter hersenhelft blijft dominant. De linker hersenhelft kan een achterstand gaan vertonen. Dit hoeft niet. Hoogbegaafde mensen denken meestal in beelden en zijn ook goed in taal en rekenen. Als de linker hersenhelft wel minder wordt ontwikkeld, kan dit leerproblemen veroorzaken.

Stukje Beelddenkers5.jpg
 

Pagina voor het kind

Ik weet dat je een groot oplossend vermogen in je hebt en om kan gaan met de problemen die je nu tegenkomt.

Pagina voor jongeren

Ben jij op weg naar volwassenheid en zie jij soms alleen maar obstakels op die weg?

Coaching voor ouders

Het opvoeden van kinderen kan een hele uitdaging voor je zijn, zeker wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit!

Remedial teaching

In 1992 heb ik mijn diploma pedagogische academie behaald. Sindsdien ben ik werkzaam geweest in het basisonderwijs.

Rots & Water groepstraining

Rots en Water is een actieve weerbaarheidstraining waarbij kinderen op een speelse manier hun eigen krachten en die van andere kinderen leren kennen.

Rots & Water individueel

Individuele Rots en Watertraining is er voor (gevoelige) kinderen die graag een andere kant van zichzelf willen ontdekken en laten zien: krachtig, weerbaar en positief!

Over mij, Patrice

Toen ik een kleuter was zei ik al tegen juf Mieke: "ik wil later net als jij juf worden en ook kinderen gaan helpen!"

Kindercoaching Moed

Angst wil ons beschermen tegen gevaar en helpt ons om alert te reageren.